Botuline Toxine, hoe is het ontstaan en waar wordt het voor gebruikt?

Botuline Toxine, hoe is het ontstaan en waar wordt het voor gebuikt?

 Article written by: Marguerite van Randwijck

Het is tegenwoordig niet meer weg te denken. Termen als: even wat botox nemen, zit jij al aan de botox? Cosmetische ingrepen zijn niet meer weg te denken. Maar weet jij eigenlijk wel waar het vandaan komt, wat het nou precies is en waarvoor het wordt gebruikt? Alles over Botuline Toxine, je leest het hier:

Geschiedenis

Laten we teruggaan naar een aantal jaren geleden. Héél veel jaren geleden, beter gezegd 1822. Door een Duitse arts genaamd Justinus Kerner werd voor het eerst geschreven over de botulisme. Hij ontdekte de stof per toeval nadat mensen in een kroeg bedorven worst hadden gegeten. Door deze voedselvergiftiging kregen deze mensen een algehele spierverslapping en overleden ze. Deze Duitse arts kwam erachter dat Botuline Toxine was ontstaan uit een clostridium botulinum- bacterie die hiervoor gezorgd had. Geen leuk verhaal maar wel een ontdekking.

Ruim 100 jaar later, in 1946 is de stam botuline toxine A geïsoleerd. Het stofje die wij vandaag de dag gebruiken in zowel de reguliere geneeskunde en de cosmetische sector.

In 1973 werd Botuline Toxine voor de eerste keer ingezet tegen tics van de ogen. In 1992, anderhalve eeuw na de ontdekking verscheen de eerste wetenschappelijke publicatie die het gebruik van Botuline Toxine tegen rimpels beschreef.

Hoe wordt het gebruikt?

Botuline Toxine oftewel botox, wordt tegenwoordig met name gebruikt bij cosmetische behandelingen maar ook in het ziekenhuis voor bijvoorbeeld een spastische blaas, bij spasmen in de spieren van armen en benen of bij te strak aangespannen stembanden.

Na al deze jaren is het inmiddels een heel veilig medicijn geworden.In mijn kliniek gebruik ik de werkzame stof botuline toxine A, waarvan intussen acht verschillende stammen zijn ontdekt. Waarvan type A het krachtigst is. Een beetje vergelijkbaar met SPA. Soms krijg je op het terras net een ander merk, bijvoorbeeld Sourcy. In andere klinieken kun je dus net iets anders krijgen dan de echte botox.

De werking van botox

Botuline Toxine wordt in de spier ingespoten. De stof wordt opgenomen in de zenuw die er normaal voor zou moeten zorgen dat een spier samen kan trekken. De Botuline Toxine zorgt ervoor dat de zenuw een bepaald stofje (acetylcholine) niet meer kan uitscheiden, waardoor de zenuw in feite niet meer met de spier kan communiceren. De spier ontvangt nu geen commando meer om samen te trekken, waardoor je bijvoorbeeld niet meer kan fronsen.

Gemiddeld werkt het zo’n drie tot vier dagen voordat de Botuline Toxine op de juiste plek in de juiste zenuw belandt en bestaande acetylcholine verdwenen is. Vanaf dat moment is het eerste effect van botox zichtbaar. Doordat je je spieren niet meer goed kan samentrekken, wordt de huid rustiger en worden rimpels minder zichtbaar. Na ongeveer 10 tot 14 dagen is het maximale effect bereikt. Het effect houdt gemiddeld zo’n 3 tot 4 maanden aan. Dit verschilt echter van persoon tot persoon en is vooraf moeilijk te voorspellen.

Na 3 tot 4 maanden verdwijnt botox langzaam uit je lichaam en zal je de spier weer langzaam kunnen samentrekken. Na deze periode kan de behandeling weer opnieuw worden ingezet.